Fixa till användarguidens inlägg

Tack för att du valt att använda temat Ridsport tillverkat av Pagio!

Här kan du läsa allt om temat Ridsport. Missa inte att läsa om hur du ställer in ditt WordPress för att det ska fungera optimalt tillsammans med temat! Användarguiden beskriver hur du installerar och använder ditt tema. Vi uppmanar dig därför att läsa igenom hela användarguiden noggrant innan du kontaktar vårt supportteam om du upplever några problem.

Lycka till med ditt Ridsporttema & din webbplats!

Ladda ner Användarguiden här →

Om WordPress

WordPress är världens mest använda system för att bygga webbplatser och hantera innehåll på nätet. Det används av mer än var fjärde hemsida på hela internet. Det är gratis utan licenskostnader och utvecklas ständigt av utvecklare världen runt, varje dag och varje minut.

I Sverige används WordPress av t ex Falsterbo Horse ShowTullstorp DressageTobbe LarssonBollebygds RidklubbFilipstads RidklubbNordhallands ridklubbRoslagens Rid- och KörklubbStockholms FältrittklubbÅgesta Ridskola m fl.

Du kan lära dig mer om WordPress på svenska wordpress.org.

Installera WordPress

De flesta webbhotellen erbjuder en installation av WordPress med ”ett klick” vilket är praktiskt för i snabbinstallationen brukar en databas ingå så att du slipper installera den själv. Se också till att webbservern använder minst PHP 8.0. Prata med ditt webbhotell om du har frågor om det här.

Ändra inställningar innan du lägger in innehåll

 • Allmänt: Fyll i en slogan = kort beskrivning om er. Det hjälper sökmotorer att förstå vilka ni är och gör så att besökare kan hitta er snabbare. Kolla också så att er webbadress är https://…
 • Läsa: återkommer vi till senare, är här du ställer in startsidan genom att bocka i ”En statisk sida (Välj nedan)”.
  Rutan vid ”Synlighet i sökmotorer” ska vara tom!
 • Diskussion: de tre översta rutorna bredvid ”Standardinställningar för inlägg” ska vara tomma (kryssa ur) om ni inte använder den här kommentarer på inläggssidorna. De flesta använder det inte utan använder sociala medier istället.
 • Media: skriver sen vilka storlekar temat använder
 • Permalänkar: Bocka i Inläggsnamn
Extra säkerhet till din webbplats

Du kan förbättra säkerheten för din webbplats genom att använda dessa steg:

 • Använd inte ”admin” som användarnamn och ställ in ett starkt lösenord!
 • Klicka på Användare i sidpanelen och öppna din profil. Fyll i fältet Förnamn med ett offentligt namn, ex ridklubbens namn. Det kan egentligen vara vilket namn som helst men ska inte vara samma som ditt användarnamn. Lite längre ner vid ”Visa namn offentligt som” byter du ut användarnamnet till det här namnet. Avsluta med att klicka på knappen ”Uppdatera användare”.
 • Håll WordPress, tillägg och tema uppdaterade med de nya versionerna som kommer regelbundet! I Adminpanelen kan du kan ställa in så att alla uppdateringarna sker automatiskt:
  – Uppdateringar till WordPress: Klicka på Adminpanelen – Uppdateringar → Aktivera automatiska uppdateringar för alla nya versioner av WordPress
  – Uppdateringar av tillägg: Klicka på tillägg → klicka sedan till höger om varje tillägg på Aktivera automatiska uppdateringar
  – Temat Ridsport, se under länken Uppdatera temat

Installera Ridsport

Ladda ner temat till din dator

Hämta temat från ditt bekräftelsemejl, eller om du har ett kundkonto hos Pagio kan du hämta det i din kundpanel efter att du loggat in dig där.

Installera temat på din webbplats

För att ladda upp och installera ditt tema via WordPress Adminpanel, logga in på din WordPress-installation och gå till ”Utseende>Teman”. Där klickar du på knappen ”Lägg till ny” högst upp på sidan och klickar sedan på knappen ”Ladda upp tema”. Leta reda på ditt temas zip-fil på din dator och välj ”Installera nu”. När temat är helt uppladdat och installerat klickar du på ”Aktivera” för att aktivera WordPress-temat.

Installera / uppdatera temat Ridsport
 • Se en kort video på hur du installerar Ridsporttemat här – länk

Efter aktiveringen kan du se att Ridsport är det aktiva temat.

Uppdatera temat med nya versioner

För att din webbplats ska fungera felfritt är det viktigt att uppdatera både WordPress, dina tillägg och ditt tema! Vi meddelar dig genom mejl varje gång vi gör en uppdatering av temat. I det mejlet finns en länk med den nya versionen och du installerar den precis på samma sätt som du gjorde första gången (se ovanför).

Demoinnehåll

Skriver sen.

Jobba med temat Ridsport

När du väl har aktiverat Ridsport kommer det i stort sett att bete sig som vilket annat traditionellt WordPresstema som helst. Du kan skapa inlägg och sidor precis som du alltid har gjort. Men som ett blocktema stöder Ridsport också de nya kraftfulla funktionerna med webbplatsredigeraren – mönster, globala stilar och mer.

1. Börja så här – lägg in sidor

Tänker föreslå att de gör sidorna först enligt den nya strukturen, lägg in sidrubrikerna Börja rida / Bli medlem, Föreningen, Ridskolan, Anläggningen, Tävling, Kontakt etc med en översiktsinformation och Utvald bild vilken är överdelen under navigeringen på varje sida, Spara.

2. Nästa steg – navigeringen

I den nya strukturen kan faktiskt en navigering med Sidlistor funka eftersom SideMenu, den extra navigeringspanelen sedan används till inläggssidor mm.
Arkivsidor också men tänker mig att TOC är sidpanel på varje inläggssida och då behövs det inte.

3. Inläggen – dem använder du mest

Välj en Kategori, finns det underkategorier så väljs endast underkategorin, lägg till Utvald bild, skriv informationen. Valfria block & mönster för innehåll kan läggas in i inlägget.

Designen på din webbplats

Vad är ett blocktema?

Ett blocktema är ett tema med mallar som helt består av block så att blockredigeraren förutom inläggs- och sidinnehåll även kan användas för att redigera alla delar av webbplatsen – sidhuvuden, sidfötter, mallar med mera.

Blockredigeraren

Skriver mer sen

Webbplatsredigeraren, en fantastisk sidbyggare i WordPress som gör dig till en webbdesigner!

Webbplatsredigeraren är en inbyggd sidbyggare som gör det möjligt att bygga vackra webbplatser med WordPress på ett helt nytt sätt . Med hjälp av block, mönster och en komplett uppsättning dra-och-släpp-designverktyg kan du bygga din design direkt i WordPress utan att behöva någon *extern sidbyggare. I temat Ridsport har vi såklart gjort det här redan, så du behöver inte ändra på någonting, men du kan göra det om du vill.

*Du kanske har hört talas om Elementor, Breakdance, Divi och andra sidbyggare (pagebuilders) till WordPress? För att använda dem behöver du installera separata tillägg och för att få tillgång till alla designfunktioner även betala för årliga PRO-licenser. Vi har använt dem tidigare men helt gått över till WordPress egen sidbyggare för vi gillar att den är inbyggd i systemet (core) och tycker den är väldigt bra!

Om du vill ändra desigen och redigera mallarna till sidor och inlägg går du till Utseende → Redigerare. Här kan du göra precis allt – skapa och redigera mallar, skapa menyer, anpassa dina webbplatsstilar, färgpalett, typografi, blockstilar och mycket mer. Det är med Redigeraren du designar och bygger om hela din webbplats om du vill skapa ditt helt egna Ridsporttema och inte längre använda originaldesignen.

Mönster är designade layoutmallar för dina sidor & inlägg

Mönster är fördesignade sidelement med olika block som kan användas för att snabbt utforma ett sidavsnitt eller en helsideslayout. Istället för att designa en sida från grunden kan du med mönstren snabbt designa hela webbplats direkt på sidor och inlägg. I Redigeraren kan du också tillverka helt egna mönster.

Du kan komma åt mönstren via blockinfogaren (+) och under fliken Mönster på inlägg, sidor eller i webbplatsredigeraren.

Läs mer på ”Mönster” – eventuellt, inte gjort sidan ännu.

De globala stilarna styr färger & typsnitt överallt

Globala format är användargränssnittet i webbplatsredigeraren där du kan ändra alla format som är kopplade till webbplatsen. Det kan vara typografi, typsnitt, knappfärger, länkfärger, standardinställningar för layout med mera.

Läs mer på Färger & typsnitt” – länk.